Historické menu podle Magdaleny Dobromily Rettigové

od 16. ledna 2025

Podnikněte v Teátru výjimečnou výpravu za chutěmi časů Rakouska-Uherska. Tehdy v kuchyni hrdé Češky a inspirativní kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové vznikaly recepty, ve kterých využívala běžně dostupné suroviny s noblesou a vynalézavostí.

V našem opravdu ojedinělém historickém menu vám představujeme pečlivě vybraná jídla z knihy Domácí kuchařka, kterou Rettigová vydala v roce 1826 a byla určena především obecnému českému lidu. Kniha díky tomu získala obrovskou popularitu a Rettigová tak nevědomky položila základy ryze české kuchyně, které stojí dodnes.

Na tyto kombinace chutí už v restauracích jen těžko narazíte, ale jsou tak skvělé, že by byla škoda na ně úplně zapomenout.

Na úvod ochutnáte úhoře na zvláštní způsob se salátkem z endivie. Jemně marinovaný úhoř na kyselo je doplněný salátem z čekanky podtrženým pomerančovou šťávou, která mu dodává lehkou citrusovou jiskru. Předkrm byl původně oblíbenou lahůdkou při šlechtických hostinách, ale po rozšíření úhořů si jej mohl dopřát prakticky každý. A tyto mrštné rybky Čechům tak chutnali, že je v řekách prakticky úplně vyjedli.

Pod tajemným názvem nepravá ústřice se ukrývá další předkrm, a to zapečený telecí brzlík s citronem a sardinkami. Ústřice byly v Rakousku-Uhersku vzácností, takže je tento recept pěkným důkazem toho, jak dokázala Rettigová improvizovat a přinášet luxusní chuťové zážitky na prostý český stůl.

Žlutá polívka s míšeninkou je bohatý hovězí vývar se žloutkem a k němu rýže dochucená sekanými játry a ráčkem. Tato polévka se často podávala na oslavách, svatbách a při výjimečných příležitostech. Základem vždy byla opravdu bohatá porce rýžové míšeninky, která se poté na talíři zalévala vývarem.

Jako hlavní chod si můžete vybrat z několika specialit z Magdaleniny kuchyně. Hovězí jazyk s polskou omáčkou a věnečky z máselného těsta je dokonalou harmonií slovanských chutí. Omáčka z červeného vína, rozinek a mandlí krásně hraje s dokonale měkkým hovězím jazykem. Máslové věnečky jako přílohu už pravděpodobně jinde než v Teátru neochutnáte, a nutno podotknout, že v kombinaci s polskou omáčkou chutnají božsky.

Vynikající je také čtvrtka kuřete s račím konsumé. Jemná nádivka s nasládlým račím masem podtrhuje chuť šťavnatého pečeného kuřete a silné šťávy, a navrch ještě chutný ráček k zakousnutí. Člověka hned napadne, proč už se v dnešní době kuře takto nepřipravuje, protože je to neuvěřitelná lahůdka.

Dalším receptem je jehněčí hrudíčko se španělským ptáčkem a zemčátkovou buchtou. Kombinaci jehněčího a telecího masa podáváme s nadýchanou bramborovou buchtou přesně tak, jak to Rettigová zamýšlela. Brambory byly v Rakousku-Uhersku především jídlem chudých, ale díky této snadné úpravě se zážitek z nich pozvedl na úplně jinou úroveň. Určitě doporučujeme ochutnat.

I když v českých domácnostech převažovalo především maso a zelenina, na své si přišli i milovníci ryb. Domácí kuchařka je potěšila treskou omaštěnou s křenem, tedy grilovanou treskou s artyčoky a vinnou omáčkou. Jemný nádech křenu a másla okouzlil nejednoho hospodáře, kterého milá hospodyňka překvapila čerstvou rybkou přinesenou z trhu.

Jako dezert jsme z kuchařky paní Rettigové vybrali ten nejvíc český – zapečený nudlový nákyp se smetanou, čokoládou a mandlemi, přesně tak, jak si ho možná pamatujete od svých babiček a prababiček. Nudlový nákyp byl oblíbený zejména ve venkovských kuchyních, kde se připravoval s láskou a péčí jako odměna pro celou rodinu, když se náhodou v koloniálu podařilo sehnat čokoládu.

Přijďte do Teátru ochutnat kus historie a poznejte, jak se stolovalo v časech, kdy se z kuchyně Magdaleny Dobromily Rettigové linula vůně nefalšované tradice, vynalézavosti, a především velkého srdce.

Rezervujte si stůl na online nebo na telefonu +420 533 316 443.

Těšíme se na vás!

Historické menu podle Magdaleny Dobromily RettigovéHistorické menu podle Magdaleny Dobromily RettigovéHistorické menu podle Magdaleny Dobromily RettigovéHistorické menu podle Magdaleny Dobromily RettigovéHistorické menu podle Magdaleny Dobromily RettigovéHistorické menu podle Magdaleny Dobromily RettigovéHistorické menu podle Magdaleny Dobromily Rettigové